Pet kratkih filmova snimljenih u Sarajevu premijerno prikazano na Cannes Film Festivalu

Entertainment

Ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvorilo je pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra).

Ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvorilo je pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra).

Snimanje ovih filmova u Sarajevu je okupilo međunarodnu ekipu – pet autora iz regije i pet međunarodnih autora. Filmovi koji su snimljeni u Sarajevu, a prikazani u Cannesu su “Love supreme” čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija), “Red stain” čiji su autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “The sign” čiji su autori Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska), “Mommy” čiji su autori Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Filmovi su nastali u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i filmskih centara iz regije – Filmskog centra Srbije, Agencije za film Sjeverne Makedonije, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore, u saradnji sa Atlantic Grupom, Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, SCCA/pro.ba u ime Jugoistočne Evrope i Cineli Digitala sa francuske strane.

Nakon Taiwana 2013, Copenhagena i Helsinkija 2014, Chilea 2015, Južne Afrike 2016, Libanona 2017 i Tunisa 2018, Director’s Fortnight, Obala Art Centar i DW udružili su snage u ovogodišnji projekt SEE Factory. Cilj Factory projekta je promocija novih talenata na međunarodnoj sceni, omogućavanje mladim filmskim autorima, lokalnim i međunarodnim, da se upoznaju i stvaraju zajedno.

Leave a Reply